Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Sdílet tento příspěvek

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů nemovitostí, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily. Ti, kteří investovali peníze tímto směrem, dokázali svůj kapitál nejen uchovat, ale také mnohonásobně rozšířit.

Na pozadí COVID-19, války na Ukrajině a spoustu dalších negativních faktorů, díky kterým se v zemi zrychlila inflace, prudce vzrostly náklady na pozemky a stavební materiály, což vedlo k přirozenému růstu cen bytů v průběhu roku.

Česká republika zároveň zůstává zemí, kde chtějí žít místní obyvatelé i cizinci a kde jsou ochotni investovat. Do konce roku 2022 se navíc situace postupně vyrovnává. Zejména zástupci významných developerských společností uvádějí, že se růst nákladů na bydlení v novostavbách zastavil, což je jasně patrné při čtvrtletní srovnávací analýze. Nájemné je stále vysoké, ale náklady na metr čtvereční při koupi bydlení v řadě regionů klesají, což potvrzují údaje našich odborníků o nájemních a kupních cenách.

Český trh s nemovitostmi

Právě zvýšení úrokových sazeb hypoték bylo klíčovým faktorem, který způsobil zpomalení, zastavení a v některých městech i mírný pokles cen bytů. Například v Brně se nyní byt s vyvolávací cenou 7,8 milionu korun prodává za 7 milionů korun, zatímco v březnu 2022 by stál nejméně 8 milionů korun.

Zástupci všech klíčových stavebních společností uvedli, že poptávka po nových domech klesá, ale upozorňují, že srovnání vychází ze dvou vrcholných období. Rok 2021 je rokem rozkvětu trhu s nemovitostmi, hospodářského boomu a vysoké loajality bank při poskytování hypoték. Letošní rok byl však ve stínu opačného trendu, který vedl k odložení rozhodnutí o koupi vlastního bydlení. Měl by se kvůli tomu konečný kupující mít na pozoru? Odpověď zní ne, protože stavitelé jsou konečně ochotni udělat ústupky a každý nabízí určité výhody: slevy na bydlení, lukrativní akce, kuchyně jako dárek a podobně.

V každé situaci je třeba hledat pozitiva. Možná právě teď je ten případ, kdy si můžete vybrat – a to je v České republice, poptávka vždy převyšovala nabídku. Spolupráce s odborníky z naší společnosti vám pomůže snížit rizika a vybrat nejlepší variantu investice, včetně umístění domu.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Kapr na Vánoce – dlouholetá česká tradice

Vánoční kapr je jedním z tradičních symbolů vánočních svátků. Již v předvánočním čase jsou v ulicích všech českých měst k vidění velké kádě s rybami. Tradiční štědrovečerní večeře se skládá z rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem (obdoba Oliviera).

2. října 2022
2 minuty čtení

ARTE – evropský kulturní kanál v Karlových Varech

Televize ARTE nedávno odvysílala film o životě a podnikání v Karlových Varech.

16. ledna 2023
1 minuta čtení

Vládní ekologický program na úsporu energie v domácnostech

Byl zahájen příjem žádostí do další etapy ekologického programu Nová zelená úsporám (NZÚ) – nejdéle trvajícího dotačního programu určeného na úspory energie v rodinných a vícebytových domech. Během prvního programového období, které začalo v roce 2014, byly mezi desítky tisíc domácností rozděleny prostředky ve výši několika miliard korun.

2. října 2022
2 minuty čtení

Valašský kongres 2022

Největší realitní událost roku

23. listopadu 2022
1 minuta čtení

Makléř měsíce – Říjen

Gratulujeme makléři Jaroslava Smolná Štorkánová k dosažení nejlepších výsledků v říjnu.

21. listopadu 2022
1 minuta čtení

Úschova finančních prostředků při koupi nemovitosti v České republice

Koupě nemovitosti v České republice je výhodnou investicí, ale má určité nuance. V České republice není zvykem platit přímo prodejci. Jakmile je požadovaná částka doručena do země, musí být svěřena třetí straně, kterou je notář, právník nebo banka. Tento systém se nazývá opatrovnictví a má určité rysy.

2. října 2022
2 minuty čtení
View all