Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Český katastr nemovitostí zůstane veřejně přístupný

Český katastr nemovitostí zůstane veřejně přístupný

Sdílet tento příspěvek

Katastr nemovitostí a změny

 

Předpokládalo se, že od června letošního roku se bude muset uživatel pro získání informací z katastru nemovitostí přihlásit prostřednictvím Národního identifikačního a autentizačního portálu. Alternativní možností bylo stále přihlášení pomocí účtu vzdáleného přístupu. Bylo rozhodnuto částečně zablokovat možnosti pro neregistrované uživatele a omezit přehled informací uložených v katastru nemovitostí, přičemž základní údaje, včetně postupu registrace zařízení, byly ponechány k on-line prohlížení.

Od začátku roku se online aplikace pro katastr nemovitostí načítá a funguje velmi pomalu. Důvodem nesrovnalostí bylo automatické stahování informací softwarovými roboty. V polovině března byl tento problém vyřešen posílením technologické infrastruktury.

Vzhledem k neustálému nárůstu vyhledávání dat v automatickém režimu by však tato situace mohla nastat znovu. V květnu tak musel systém zpracovat 92 milionů žádostí, ačkoli maximální možný počet žádostí je 70 milionů. Další nepříjemnou nuancí je únik osobních údajů, čehož okamžitě využili spekulanti přeprodávající pozemky. To byl důvod, proč agentura omezila přístup k informacím neregistrovaným uživatelům.

Později se však od této myšlenky muselo upustit, protože se proti chystaným změnám postavilo velké množství lidí v zemi. Více než 15 000 Čechů založilo skupinu „Otevřený katastr“. Jejím hlavním cílem bylo připomenout úřadům, že katastr nemovitostí zůstává podle zákona veřejný, takže úředníci nemají právo omezovat přístup k jakýmkoli informacím z něj. Otevřenost zdroje nakonec zůstala stejná a technologie CAPTCHA, pomocí které lze rozlišit robota od běžného uživatele, má zabránit přetížení.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Jak zatraktivnit nemovitost na prodej?

Existuje několik způsobů, jak upravit nemovitost tak, abychom zvýšili šance na rychlý a úspěšný prodej. Přinášíme vám pár jednoduchých nápadů. Profesionální fotografie a videoprohlídka: Kvalitní fotografie a videoprohlídka mohou být klíčové pro přilákání potenciálních zájemců. Profesionální fotografie umožní, aby vaše nemovitost vypadala co nejlépe a zvýší tak pravděpodobnost, že se lidé na váš inzerát podívají. […]

17. prosince 2023
2 minuty čtení

RE/MAX Glorion spolupracuje s fotbalovým klubem Slavia na podpoře místní komunity a sportu

Vzrušující novinky! RE/MAX Glorion v Karlových Varech s hrdostí oznamuje naše partnerství s fotbalovým klubem Slavia. Jako realitní kancelář hluboce zakořeněná v naší místní komunitě jsme nadšeni, že můžeme podporovat sport a sportovce v našem městě.

23. dubna 2023
2 minuty čtení

Valašský kongres 2022

Největší realitní událost roku

23. listopadu 2022
1 minuta čtení

Družstevní byty, výhody a nevýhody jejich koupě

Koupě družstevního bytu může být dobrou i špatnou investicí, záleží především na úhlu pohledu. Zhodnocení kladných a záporných stránek takového bydlení vám pomůže rozhodnout se a v budoucnu nelitovat své volby.

2. října 2022
3 minuty čtení

Co je vlastně: průkaz energetické náročnosti budovy neboli energetický štítek

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) udává, jak je daná stavba energeticky náročná, jinými slovy, jaké množství energie je potřeba na její provoz. Pro průkaz energetické náročnosti se vžil zjednodušený název „energetický štítek“. K vystavení PENB budete potřebovat stavební dokumentaci (půdorys celé nemovitosti, řez a vizualizaci domu, technickou zprávu o konstrukci, popis vytápění a systémů na […]

8. prosince 2023
2 minuty čtení

Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Topná sezóna je energeticky nejnáročnějším obdobím roku. I v době normálního míru dostávali čeští občané několikatisícové složenky za nezaplacené účty za komunální služby. Co tedy můžeme očekávat nyní, kdy růst cen plynu a elektřiny láme historické rekordy, a jak nezkrachovat na platbách? Pojďme to zjistit. Aktuální situace s účty za veřejné služby v České republice […]

2. října 2022
4 minuty čtení
View all