Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Družstevní byty, výhody a nevýhody jejich koupě

Družstevní byty, výhody a nevýhody jejich koupě

Sdílet tento příspěvek

Hlavní výhody firemních bytů

Hlavní výhodou firemních bytů je cena, která je u družstevních bytů o 10-20%. Registrace netrvá dlouho, protože transakce se nezapisuje do katastru nemovitostí, což znamená, že vlastnictví je anonymní, a neplatí se roční daň. Pokud jsou v budově komerční prostory, které se pronajímají, , zisk družstva může částečně pokrýt náklady obyvatel na služby.

Hlavní nevýhody podnikových bytů

Se všemi výhodami jsou však spojeny i určité nevýhody, jako je odpovědnost za cizí majetek, nemožnost rekonstrukce obydlí bez souhlasu členů družstva a komplikovaný pronájem. Největší nevýhodou je však asi to, že byt nemůžete považovat za svůj vlastní, protože v družstvu si můžete koupit pouze podíl, který vám umožňuje byt pronajímat. Když se stanete členem družstva, budete muset platit nájemné, které zahrnuje fond oprav, jehož výše závisí na velikosti bytu, a poplatek za služby. Někdy musíte platit anuitu, což je dluh družstva, který vznikl při koupi budovy nebo při výstavbě.

Zmínili jsme se o nízkých nákladech na družstevní bydlení, ale žádná banka vám neposkytne hypotéku, pokud není zajištěna jinou nemovitostí. Některá družstva jsou však ochotna poskytnout financování a stát se dlužníkem banky a splácet úvěr současně se splácením prostor. Prodej družstevního bytu je mnohem jednodušší – není nutný souhlas družstva a stačí písemná kupní smlouva. Je však důležité, aby měl kupující na paměti, že v souladu se zákonem získává spolu s družstevním podílem automaticky nejen práva, ale i povinnosti, včetně případných dluhů.

Nemůžete jej považovat za investici, protože jej můžete pronajmout pouze se souhlasem družstva, a to si jeho členové nemusí přát. Stanovy společnosti mohou stanovit, že své akcie nemůžete dát do podnájmu nebo je přenechat právnické osobě nebo státnímu příslušníkovi jiné země, a existuje také možnost, že za tuto službu budete muset zaplatit poplatek. Výhodou je, že se nemusíte potýkat s bezohlednými nájemníky.

Velkou nevýhodou je nemožnost rekonstrukce. Zatímco v soukromém bytě si můžete dělat, co chcete, přestavba v družstevním bytě vyžaduje vytvoření a předložení projektové dokumentace družstvu. Je důležité znát stanovy, protože v nich jsou uvedeny všechny podmínky pro schválení rekonstrukce.

Stručně řečeno, nelze říci, zda je koupě družstevního bytu dobrý nápad, protože každý případ je jiný. Pokud chcete žít sami a nespoléhat se na názory jiných lidí, měli byste rozhodně zvážit jinou možnost. Družstva však mohou také chránit zájmy svých členů tím, že se o ně budou do jisté míry starat.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Topná sezóna je energeticky nejnáročnějším obdobím roku. I v době normálního míru dostávali čeští občané několikatisícové složenky za nezaplacené účty za komunální služby. Co tedy můžeme očekávat nyní, kdy růst cen plynu a elektřiny láme historické rekordy, a jak nezkrachovat na platbách? Pojďme to zjistit. Aktuální situace s účty za veřejné služby v České republice […]

2. října 2022
4 minuty čtení

Úschova finančních prostředků při koupi nemovitosti v České republice

Koupě nemovitosti v České republice je výhodnou investicí, ale má určité nuance. V České republice není zvykem platit přímo prodejci. Jakmile je požadovaná částka doručena do země, musí být svěřena třetí straně, kterou je notář, právník nebo banka. Tento systém se nazývá opatrovnictví a má určité rysy.

2. října 2022
2 minuty čtení

Jak se platí za bydlení v České republice

Při rozhodování o koupi nemovitosti v České republice je dobré zjistit si několik podrobností. Náklady na bydlení jsou v této zemi vysoké, zejména pokud jde o hlavní město.Další nákladovou položkou jsou účty za komunální služby, jejichž výše závisí na velikosti nemovitosti, regionu, ve kterém se nachází, způsobu vytápění a dalších faktorech.Níže se podíváme na to, za co zaplatíte více – za byt nebo soukromý dům.

2. října 2022
3 minuty čtení

Český katastr nemovitostí zůstane veřejně přístupný

Katastr nemovitostí v České republice, který obsahuje údaje o nemovitostech, pozemcích a jejich vlastnících, se měl od června letošního roku výrazně změnit a ztratit status veřejně přístupného zdroje. Předpokládá se, že po určitém datu již anonymní uživatelé nebudou moci vyhledávat údaje o nemovitostech online. Oprávněným uživatelům však měly být informace i nadále k dispozici.
Podle zástupců Zeměměřického a katastrálního úřadu bylo toto rozhodnutí odůvodněno prudkým nárůstem počtu žádostí. Současně agentura doufá, že se jí podaří posílit ochranu osobních údajů uložených v katastru nemovitostí.

2. října 2022
2 minuty čtení

Zahájení předprodeje nových bytů v Karlových Varech

Tuhnice bytový dům – nadstandardní kvalita v každém metru. Moderní bydlení v Karlových Varech

31. ledna 2023
1 minuta čtení

O české nemovitosti je stále velký zájem

O bydlení v České republice je bez ohledu na pandemii a karanténní omezení stále zájem.Češi nyní aktivně investují do nemovitostí, kupují byty ve městě i mimo něj, rekreační domy, chaty a chalupy v horských oblastech. Co se týče bytů v horách, poptávka je dána touhou po kvalitním rekreačním bydlení. Nárůst poptávky se nemohl neprojevit na cenách bytů, které okamžitě vzrostly. Ceny bytů a starších domů rostly v průměru poměrně stabilně o 11-13 % v tříměsíčních intervalech.

2. října 2022
3 minuty čtení
View all