Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Důsledky koronaviru: Češi se obávají finančních problémů

Důsledky koronaviru: Češi se obávají finančních problémů

Sdílet tento příspěvek

Snížení nákladů a zvýšení rezerv

 

Při pohledu na rozkolísanou světovou ekonomiku je přece jen těžké zůstat klidný. Hlavním cílem tedy bylo omezit výdaje a zvýšit objem úspor „do zásoby“.

Podle průzkumů je zvýšená úzkost Čechů způsobena možným zhoršením finanční situace rodiny.

Pouze 6 % lidí věří, že jejich příjmy letos vzrostou, zatímco ostatní jen doufají, že hrozba pomine a že se v jejich životě nic nezmění. Mezi rostoucí obavy patří možnost ztráty zaměstnání, která se oproti předchozímu roku zvýšila o 30 %.

Skepsi vzbuzují i úvahy o zvyšování mezd, v takový zázrak věří za současných podmínek jen tři z deseti respondentů, další tři pesimisticky očekávají snižování mezd a dvě pětiny dotázaných očekávají stagnaci mezd.

Finanční plánování:

  1. Snížení výdajů a přísnější úspory
  2. Zvýšení úspor, spořicích vkladů
  3. Finanční rezervy

 

V první řadě chtějí Češi omezit vlastní výdaje a zpřísnit režim úspor. Studie ukázaly, že přibližně třetina obyvatel odmítá cokoli ve svém životě změnit nebo snížit náklady. Přibližně 20 % respondentů necítí potřebu šetřit a 14 % tvrdí, že už nemají z čeho. První, co lidé udělají, je, že omezí výdaje na dovolenou – tímto směrem se musí vydat 2/5 populace. Přibližně 37 % se vzdá oprav, nákupu domácích spotřebičů, automobilů a elektroniky. Další třetina se vzdá různých zábavných akcí.

Pokud jde o úspory, Češi spoří prostřednictvím aktivního bankovnictví. Běžné bankovní účty jsou atraktivní pro 32 % populace a dalších 21 % dává přednost termínovaným vkladům nebo spořicím účtům. Každý devátý Čech má zájem o spoření ve formě akcií a podílů a 1/5 populace má své úspory doma. Růst zájmu o bankovní služby začal již v roce 2020, kdy objem vkladů vzrostl za 12 měsíců o 16 % a objem podílových fondů o 102 %.

Finanční rezerva, která bude posílena obezřetným spořením, umožní Čechům méně se obávat neočekávaných výdajů nebo dalšího zhoršení ekonomické situace. 26 % obyvatel uvažuje o pojištění na stáří, dalších 23 % potřebuje rezervu, aby se udrželo nad vodou v případě ztráty příjmu domácnosti, a 22 % má obavy o zajištění bydlení. 21 % lidí nemá v rezervě žádné prostředky, 22 % nemá v rezervě více než 30 000 EEK a 22 % má v rezervě 30 000 až 100 000 EEK. Dalších 11 % má finanční „polštář“ nepřesahující 500 000 EEK.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Topná sezóna je energeticky nejnáročnějším obdobím roku. I v době normálního míru dostávali čeští občané několikatisícové složenky za nezaplacené účty za komunální služby. Co tedy můžeme očekávat nyní, kdy růst cen plynu a elektřiny láme historické rekordy, a jak nezkrachovat na platbách? Pojďme to zjistit. Aktuální situace s účty za veřejné služby v České republice […]

2. října 2022
4 minuty čtení

O české nemovitosti je stále velký zájem

O bydlení v České republice je bez ohledu na pandemii a karanténní omezení stále zájem.Češi nyní aktivně investují do nemovitostí, kupují byty ve městě i mimo něj, rekreační domy, chaty a chalupy v horských oblastech. Co se týče bytů v horách, poptávka je dána touhou po kvalitním rekreačním bydlení. Nárůst poptávky se nemohl neprojevit na cenách bytů, které okamžitě vzrostly. Ceny bytů a starších domů rostly v průměru poměrně stabilně o 11-13 % v tříměsíčních intervalech.

2. října 2022
3 minuty čtení

Rodiče na rodičovské dovolené

Jak řídit svůj čas a nenechat se řídit jím? Nažhavte se pro velký krok vašeho života. Vstupte do velké rodiny RE/MAX Glorion. Staňte se realitním makléřem!

28. října 2022
1 minuta čtení

Družstevní byty, výhody a nevýhody jejich koupě

Koupě družstevního bytu může být dobrou i špatnou investicí, záleží především na úhlu pohledu. Zhodnocení kladných a záporných stránek takového bydlení vám pomůže rozhodnout se a v budoucnu nelitovat své volby.

2. října 2022
3 minuty čtení

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Nový rok v České republice a jeho zvláštnosti

Cesta do České republiky je vždy krásná, ať už se jedná o služební cestu, léčení nebo dovolenou. Česká města jsou obzvláště krásná na Silvestra, kdy ve všech domech, ulicích a na náměstích vládne magická atmosféra nadcházejících svátků. Zvláštní pozornost si zaslouží tradice a některé zvláštnosti oslav.

2. října 2022
3 minuty čtení
View all