Re/Max Glorion > Aktuality a články > Novinky z České republiky > Inflace v České republice nadále roste

Inflace v České republice nadále roste

Sdílet tento příspěvek

Jak se změnily náklady na zboží a služby?

 

Růst cen ovlivňuje řada faktorů, z nichž nejvýznamnější jsou náklady na pohonné hmoty a rezidenční nemovitosti. Oproti červenci, kdy inflace dosáhla 3,4 %, se zvýšila o 0,7 %. Podle Pavly Šedivé z ČSÚ se náklady na výrobky zvýšily oproti září 2020 o 3,6 %, zatímco služby vzrostly zhruba o 5 %.

Již nyní musí čeští občané platit za řadu zboží a služeb mnohem více než v loňském roce, například za nákup stavebního materiálu, pronájem bytu nebo platbu za elektřinu. Nájemné se zvýšilo o 2,5 %, vodné a stočné o 5,5 % a cena ubytování v soukromí o 8,2 %, přičemž se zohlednily zvýšené náklady na materiál. Největší nárůst však zaznamenala cena benzinu. Porovnáme-li ceny v srpnu letošního roku se stejným obdobím loňského roku, činí nárůst 19 %. Podle analytika Miroslava Nováka bude procento inflace z odvětví dopravy v následujících měsících postupně klesat. Na druhou stranu výdaje za potraviny a ubytování budou nadále růst, takže se do konce roku stanou jedním z hlavních faktorů celkové inflace.

Kromě nákladů na dopravu, alkoholických nápojů a tabákových výrobků vzrostly také náklady na stravovací služby. Například cena českého piva vzrostla o 6,3 %. Podle představitelů České národní banky nepřesáhne inflace do konce roku 2021 4 % a v roce 2022 se bude pohybovat nad 3 %.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Topná sezóna je energeticky nejnáročnějším obdobím roku. I v době normálního míru dostávali čeští občané několikatisícové složenky za nezaplacené účty za komunální služby. Co tedy můžeme očekávat nyní, kdy růst cen plynu a elektřiny láme historické rekordy, a jak nezkrachovat na platbách? Pojďme to zjistit. Aktuální situace s účty za veřejné služby v České republice […]

2. října 2022
4 minuty čtení

RE/MAX Glorion spolupracuje s fotbalovým klubem Slavia na podpoře místní komunity a sportu

Vzrušující novinky! RE/MAX Glorion v Karlových Varech s hrdostí oznamuje naše partnerství s fotbalovým klubem Slavia. Jako realitní kancelář hluboce zakořeněná v naší místní komunitě jsme nadšeni, že můžeme podporovat sport a sportovce v našem městě.

23. dubna 2023
2 minuty čtení

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Důsledky koronaviru: Češi se obávají finančních problémů

Koronavirus, který se v mohutné vlně přehnal přes celý svět, donutil mnohé přehodnotit své postoje a jednání. Výjimkou nejsou ani obyvatelé České republiky, kteří se k financím staví výrazně obezřetně. Více než polovina Čechů, 53 %, si klade otázku, nakolik je jejich situace stabilní a zda bude možné zachovat status quo i v novém roce

2. října 2022
3 minuty čtení

Co je vlastně: průkaz energetické náročnosti budovy neboli energetický štítek

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) udává, jak je daná stavba energeticky náročná, jinými slovy, jaké množství energie je potřeba na její provoz. Pro průkaz energetické náročnosti se vžil zjednodušený název „energetický štítek“. K vystavení PENB budete potřebovat stavební dokumentaci (půdorys celé nemovitosti, řez a vizualizaci domu, technickou zprávu o konstrukci, popis vytápění a systémů na […]

8. prosince 2023
2 minuty čtení

Kde koupit byty v případě pandemie

Nákup nemovitostí v jiných zemích je mnohými vnímán jako zdroj trvalého pasivního příjmu i jako možná alternativa pozdějšího bydlení ve zvoleném teritoriu. Zajímavé je, že existuje řada evropských zemí, které přitahují zvýšenou pozornost Rusů, pokud jde o nákupy bytů.

2. října 2022
2 minuty čtení
View all