Re/Max Glorion > Aktuality a články > Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Účty za služby: jak ušetřit v České republice?

Sdílet tento příspěvek

Topná sezóna je energeticky nejnáročnějším obdobím roku. I v době normálního míru dostávali čeští občané několikatisícové složenky za nezaplacené účty za komunální služby. Co tedy můžeme očekávat nyní, kdy růst cen plynu a elektřiny láme historické rekordy, a jak nezkrachovat na platbách?

Pojďme to zjistit.

Aktuální situace s účty za veřejné služby v České republice

Válka na Ukrajině a přímá závislost českého trhu na ruském plynu již vedly k tomu, že ceny elektřiny a plynu ve druhé polovině roku 2022 meziročně vzrostly o 65 % a 47 %. A podle Ministerstva průmyslu ČR se předpokládá, že do konce roku vzroste na 86 %, resp. 59 %.

Zemní plyn je přitom jedním z hlavních zdrojů vytápění v České republice – využívá ho necelá polovina domácností.

Kromě přímého vytápění se zemní plyn používá při výrobě energie a jako surovina v chemickém průmyslu.

Česká ministerstva připravují systém dotací a podpor, aby ulehčila domácnostem a stabilizovala trh (údaje z oficiálních stránek Ministerstva průmyslu a obchodu).

Takzvané „úsporné tarify“ se dotknou především domácností, které používají elektřinu k vytápění a plyn k ohřevu vody a vaření.

Budoucí vývoj cen energií bude záviset na politické situaci ve východní Evropě a na tom, jak rychle se podaří najít alternativu k ruskému plynu.

Co mohu udělat dnes?

Pokusme se řídit filozofií rozumné a smysluplné spotřeby. Jednoduchá životní pravidla, která mají nejen vliv na ekologii naší planety, ale také pozitivní dopad na peněženku každého z nás.

  1. Snižte teplotu v místnosti o několik stupňů. Společnost EON doporučuje následující teploty v místnostech: obývací pokoj 20 °C, ložnice 18 °C, dětský pokoj 21 °C, koupelna 22 °C, kuchyně 18 °C a chodba 16 °C. Možná si budete muset vzít bundu navíc, teplé pyžamo nebo ponožky, nebo si těchto malých, ale významných změn v úspoře nákladů ani nevšimnete.
  2. Snažte se vybírat spotřebiče, které patří do energetické třídy A. Starší spotřebiče vám mohou značně navýšit údaje na elektroměru.
  3. Zkuste použít pračku s nejnižším možným nastavením teploty. K vyčištění prádla by měl obvykle stačit prací cyklus na 30 °C. Je také důležité, abyste nepouštěli poloprázdnou pračku.
  4. Snažte se co nejlépe využít denní světlo. Zhasínejte světla, když opouštíte místnost, a vyměňte žárovky za úsporné LED diody, které spotřebují až 10krát méně energie.
  5. Odpojte všechny elektrické spotřebiče. Nabíječky, notebooky, tiskárny, rychlovarné konvice nebo holicí strojky – i když nejsou v provozu, mají tendenci „žrát“ elektřinu v pohotovostním režimu. Tím se váš celkový účet za elektřinu zvýší až o 10 %.
  6. Abyste udrželi teplo v domě, zkontrolujte izolační schopnost oken a dveří. Možná je čas je izolovat. Nebo si alespoň pořídit těžší závěsy?
  7. Myčka nádobí spotřebuje na jeden mycí cyklus přibližně pětkrát méně vody než ruční mytí nádobí. Proto je ekonomičtější zvolit myčku nádobí.
  8. V případě delší nepřítomnosti úplně vypněte elektřinu. Mrazicí prostor je vhodné pravidelně odmrazovat.
  9. Snažte se místnosti rychle a intenzivně vyvětrat. Tímto způsobem můžete osvěžit vzduch v místnostech a snížit tepelné ztráty.

Závěrem

Navzdory raketově rostoucím cenám energií nám tato nová doba přináší dobrou příležitost přehodnotit své návyky, začít konečně rozumněji využívat přírodní zdroje a změnit svůj přístup ke každodenní spotřebě. Někteří z nás si při čištění zubů vypnou vodu, jiní nerozsvítí žárovku a někteří přejdou na obnovitelné zdroje energie…

Geopolitickou situaci ve světě sice nemůžeme vždy ovlivnit, ale můžeme převzít plnou zodpovědnost za své vlastní životy ve vlastních rodinách.

Začněte ještě dnes – není to těžké!

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Inflace v České republice nadále roste

Inflace v České republice nadále roste a její skok je nejrychlejší za posledních 13 let.Podle Českého statistického úřadu dosáhla inflace v září 4,1 %, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2008.

2. října 2022
2 minuty čtení

Zaměstnanci bankovních a nebankovních finančních institucí

Hledáte novou příležitost nebo přemýšlíte o změně kariéry? Máte obchodního ducha i zkušenosti v jednání s lidmi a hledáte pro sebe větší rozlet? Pak je pro vás práce realitního makléře v RE/MAX.

28. října 2022
1 minuta čtení

ARTE – evropský kulturní kanál v Karlových Varech

Televize ARTE nedávno odvysílala film o životě a podnikání v Karlových Varech.

16. ledna 2023
1 minuta čtení

Realitní horoskop na rok 2022

Co očekávat od roku 2022? Na co si dát pozor a jakým otázkám byste měli věnovat čas?Podělíme se s vámi o předpovědi pro jednotlivá znamení souhvězdí.

2. října 2022
4 minuty čtení

Vládní ekologický program na úsporu energie v domácnostech

Byl zahájen příjem žádostí do další etapy ekologického programu Nová zelená úsporám (NZÚ) – nejdéle trvajícího dotačního programu určeného na úspory energie v rodinných a vícebytových domech. Během prvního programového období, které začalo v roce 2014, byly mezi desítky tisíc domácností rozděleny prostředky ve výši několika miliard korun.

2. října 2022
2 minuty čtení

Družstevní byty, výhody a nevýhody jejich koupě

Koupě družstevního bytu může být dobrou i špatnou investicí, záleží především na úhlu pohledu. Zhodnocení kladných a záporných stránek takového bydlení vám pomůže rozhodnout se a v budoucnu nelitovat své volby.

2. října 2022
3 minuty čtení
View all