Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Cena plynu a elektřiny v České republice vzroste

Cena plynu a elektřiny v České republice vzroste

Sdílet tento příspěvek

Změny v českých tarifech se očekávají v lednu, jak oznámil generální ředitel energetické společnosti ČEZ.

Podle Daniela Beneše není zdražení plynu a elektřiny daleko. Ceny plynu se zvýší nejméně o 50 % a ceny elektřiny o třetinu. Změny se dotknou těch spotřebitelů, pro které dosud nebyla stanovena cena těchto výrobků pro rok 2022. Chystané lednové změny společnost oznámila na začátku listopadu a v polovině září velkoobchodní cena elektřiny na pražské energetické burze překročila 100 EURO, tedy zhruba 2530 korun za MWh. Je to vůbec poprvé, co se cena dostala tak vysoko, a překonala tak rekord z roku 2008, kdy 1 MWh stála 90 EUR.

Analytici se domnívají, že české domácnosti budou muset brzy platit vyšší sazby nejen za plyn a světlo, ale také za uhlí.

 

Co vysvětluje růst cen elektřiny?

 

Růst cen elektřiny je způsoben emisními povolenkami, jejichž cena láme rekordy. Uhelné elektrárny a průmyslové podniky jim platí za každou tunu CO2 vypuštěnou do ovzduší. V září tato hodnota přesáhla 60 EURO/tunu. Systém byl navržen s cílem snížit emise plynů a byl zaveden v roce 2005. Petr Bartóc, hlavní ekonom investiční společnosti Natland, v posledních srpnových dnech uvedl, že v blízké budoucnosti není možný vývoj, který by vedl ke snížení nákladů na elektřinu.

Daniel Beneš se domnívá, že zdražení plynu bude větší než zdražení elektřiny a vzroste o polovinu až dvě třetiny. Jak bylo uvedeno výše, velkoobchodní ceny vzrostly na rekordní úroveň. Navíc ceníky řady dodavatelů vykazují několikanásobné změny. Problémy se však týkají mnoha společností i spotřebitelů. Například Bohemia Energy s 900 tisíci zákazníky a Kolibřík Energie s 28 tisíci zákazníky oznámily ukončení činnosti ke konci října. Trh opustil také dodavatel plynu A-PLUS Energie, který měl 150 zákazníků.

Pro zákazníky, kteří dosud nebyli zákazníky ČEZ, samozřejmě žádný nákup elektřiny předem neexistoval. ČEZ jim bude poskytovat své služby za zvýšené ceny, aniž by se jich vzdal.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Vládní ekologický program na úsporu energie v domácnostech

Byl zahájen příjem žádostí do další etapy ekologického programu Nová zelená úsporám (NZÚ) – nejdéle trvajícího dotačního programu určeného na úspory energie v rodinných a vícebytových domech. Během prvního programového období, které začalo v roce 2014, byly mezi desítky tisíc domácností rozděleny prostředky ve výši několika miliard korun.

2. října 2022
2 minuty čtení

Hall of Fame

Tým RE/MAX Glorion gratuluje Alexandru Mizjukovi k prestižnímu mezinárodnímu ocenění Hall of Fame.

12. dubna 2023
2 minuty čtení

O české nemovitosti je stále velký zájem

O bydlení v České republice je bez ohledu na pandemii a karanténní omezení stále zájem.Češi nyní aktivně investují do nemovitostí, kupují byty ve městě i mimo něj, rekreační domy, chaty a chalupy v horských oblastech. Co se týče bytů v horách, poptávka je dána touhou po kvalitním rekreačním bydlení. Nárůst poptávky se nemohl neprojevit na cenách bytů, které okamžitě vzrostly. Ceny bytů a starších domů rostly v průměru poměrně stabilně o 11-13 % v tříměsíčních intervalech.

2. října 2022
3 minuty čtení

Důsledky koronaviru: Češi se obávají finančních problémů

Koronavirus, který se v mohutné vlně přehnal přes celý svět, donutil mnohé přehodnotit své postoje a jednání. Výjimkou nejsou ani obyvatelé České republiky, kteří se k financím staví výrazně obezřetně. Více než polovina Čechů, 53 %, si klade otázku, nakolik je jejich situace stabilní a zda bude možné zachovat status quo i v novém roce

2. října 2022
3 minuty čtení

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Realitní horoskop na rok 2022

Co očekávat od roku 2022? Na co si dát pozor a jakým otázkám byste měli věnovat čas?Podělíme se s vámi o předpovědi pro jednotlivá znamení souhvězdí.

2. října 2022
4 minuty čtení
View all