Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Koupě bytu v Praze vyžaduje investici ve výši 16 ročních platů

Koupě bytu v Praze vyžaduje investici ve výši 16 ročních platů

Sdílet tento příspěvek

Výpočet indexu

 

Při výpočtu indexu byla zohledněna průměrná měsíční „špinavá“ mzda, která v rámci hlavního města činí 50 556 korun. Cena novostavby bytu činila 9 626 234 korun.
Pokud si vezmeme příklad nákladů na bydlení za posledních pět let, zjistíme, že ceny vzrostly o 90 %. Současně došlo ve stejném období k nárůstu mezd pouze o 33 %. Tento poměr umožnil developerům označit dostupnost bytů za nejhorší za celou dobu sledování indexu CG. Výše uvedené údaje o průměrném příjmu byly získány z informačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. Hodnoty nemovitostí poskytly developerské společnosti Skanska, Central Group a Trigema, které společně provedly analýzu situace.

Dušan Kunovský, který Central Group založil a stojí v jejím čele, se podělil o svou vizi překonání krize. Podle něj je třeba podporovat novou výstavbu a zajistit potřebnou nabídku bydlení v novostavbách. Zároveň by měly být zachovány tržní podmínky a konkurence developerských společností a bank poskytujících hypotéky na bydlení. Zástupci společnosti oznámili celkovou hodnotu pražských rezidenčních nemovitostí připravených k prodeji. Částka činila 1,2 bilionu korun. Část investice odvedená státu dosahuje nejméně 155 miliard korun v DPH.

Informace od vývojářů

 

Podle informací developerů se nejvíce rezidenčních nemovitostí staví v Praze 9. Stavební povolení lze v této městské části získat poměrně rychle, za posledních deset let bylo vydáno v průměru třikrát více povolení než v celé Praze. Každý metr čtvereční obytné plochy v novostavbě v Praze 9 stojí v průměru 115 285 korun. V porovnání s průměrem města je tato cena o 8,8 % nižší.

Pokud jde o počet volných nemovitostí, ke konci třetího čtvrtletí 2021 činil podle údajů společností Trigema, Central Group a Skanska 2 750 nemovitostí. V porovnání s rokem 2020 se tento počet snížil o 52 %. Podle Central Group se počet poskytnutých hypoték brzy znatelně sníží, což povede i ke snížení počtu prodaných bytů.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Makléř měsíce – Říjen

Gratulujeme makléři Jaroslava Smolná Štorkánová k dosažení nejlepších výsledků v říjnu.

21. listopadu 2022
1 minuta čtení

Zaměstnanci bankovních a nebankovních finančních institucí

Hledáte novou příležitost nebo přemýšlíte o změně kariéry? Máte obchodního ducha i zkušenosti v jednání s lidmi a hledáte pro sebe větší rozlet? Pak je pro vás práce realitního makléře v RE/MAX.

28. října 2022
1 minuta čtení

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Podnikatelé, kteří chtějí vyzkoušet nový obor

Teď už vím jistě, že změna je vždy k lepšímu. Neexistuje žádný strach ani pochybnosti o sobě samém. Neexistují žádná omezení. Stačí udělat krok vpřed a vše se určitě vyřeší.

8. října 2022
2 minuty čtení

RE/MAX Glorion spolupracuje s fotbalovým klubem Slavia na podpoře místní komunity a sportu

Vzrušující novinky! RE/MAX Glorion v Karlových Varech s hrdostí oznamuje naše partnerství s fotbalovým klubem Slavia. Jako realitní kancelář hluboce zakořeněná v naší místní komunitě jsme nadšeni, že můžeme podporovat sport a sportovce v našem městě.

23. dubna 2023
2 minuty čtení

Nový rok v České republice a jeho zvláštnosti

Cesta do České republiky je vždy krásná, ať už se jedná o služební cestu, léčení nebo dovolenou. Česká města jsou obzvláště krásná na Silvestra, kdy ve všech domech, ulicích a na náměstích vládne magická atmosféra nadcházejících svátků. Zvláštní pozornost si zaslouží tradice a některé zvláštnosti oslav.

2. října 2022
3 minuty čtení
View all