Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Úschova finančních prostředků při koupi nemovitosti v České republice

Úschova finančních prostředků při koupi nemovitosti v České republice

Sdílet tento příspěvek

Úschova finančních prostředků

 

Aby byl nákup a prodej nemovitosti při přechodu peněz z kupujícího na prodávajícího v České republice zcela bezpečný, používá se nejčastěji schovatelský systém. Při těchto transakcích nese odpovědnost za úschovu peněz v souladu s českým právem a na základě smlouvy advokát s členstvím v Advokátní komoře, notář nebo banka.

Převod finančních prostředků prodávajícímu se provádí následujícím způsobem:

 

Kupující použije bankovní převod, kdy je částka za kupovanou nemovitost zaslána na zvláštní účet (custody), který je uveden ve smlouvě.
Jakmile správce obdrží peníze, je jeho povinností informovat prodávajícího.
Úkolem prodávajícího po obdržení tohoto oznámení je předložit dokumenty katastru nemovitostí k následnému přeregistrování nemovitosti.
V procesu převodu vlastnictví nemovitosti na nového vlastníka poskytuje katastr nemovitostí odpovědnému správci jeden ze dvou dokumentů. Může se jednat o kupní smlouvu s příslušnou poznámkou o transakci nebo o prohlášení s uvedením nového vlastníka.
Po obdržení dokladu potvrzujícího transakci musí správce převést celou částku ze zvláštního účtu na účet prodávajícího. Pokud na účtu zůstanou nějaké peníze, správce je vrátí kupujícímu.

Všechny fáze postupu předání se řídí smlouvou o úschově. Tento dokument musí být podepsán správcem a kupujícím a prodávajícím. V některých případech lze transakci provést pomocí hypotéky. Do smlouvy o úschově se pak zapíše ustanovení o účasti banky, která poskytuje úvěrové prostředky.

Přestože přímé platby nejsou v České republice příliš vítány, v některých případech se transakce provádí bez použití úschovy. Tak tomu může být v případě, kdy je nemovitost kupována od stavebníka nebo od prodávajícího, kterému kupující projevil naprostou důvěru.

Zkušení právníci však doporučují používat schémata opatrovnictví.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Revoluce v oblasti nemovitostí: 7 nástrojů umělé inteligence pro moderní realitní makléře

Jste realitní makléř, který chce mít náskok před konkurencí a poskytovat svým klientům výjimečné služby? Nehledejte nic jiného než sílu nástrojů umělé inteligence (AI). Od virtuální inscenace po chatboty a tvorbu obsahu – AI zásadním způsobem mění realitní odvětví. V tomto článku se budeme zabývat sedmi špičkovými nástroji AI, které přinášejí revoluci do fungování realitních kanceláří a jejich interakce s klienty.

23. dubna 2023
6 minut čtení

Cena plynu a elektřiny v České republice vzroste

Změny v českých tarifech se očekávají v lednu, jak oznámil generální ředitel energetické společnosti ČEZ.

2. října 2022
2 minuty čtení

Nová pobočka Re/Max Glorion v Sokolově

Tento měsíc naše společnost oslavila otevření nové kanceláře Re/Max Glorion v Sokolově

21. listopadu 2022
1 minuta čtení

O české nemovitosti je stále velký zájem

O bydlení v České republice je bez ohledu na pandemii a karanténní omezení stále zájem.Češi nyní aktivně investují do nemovitostí, kupují byty ve městě i mimo něj, rekreační domy, chaty a chalupy v horských oblastech. Co se týče bytů v horách, poptávka je dána touhou po kvalitním rekreačním bydlení. Nárůst poptávky se nemohl neprojevit na cenách bytů, které okamžitě vzrostly. Ceny bytů a starších domů rostly v průměru poměrně stabilně o 11-13 % v tříměsíčních intervalech.

2. října 2022
3 minuty čtení

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Hall of Fame

Tým RE/MAX Glorion gratuluje Alexandru Mizjukovi k prestižnímu mezinárodnímu ocenění Hall of Fame.

12. dubna 2023
2 minuty čtení
View all