Re/Max Glorion > Aktuality a články > Články o realitách > Jak se platí za bydlení v České republice

Jak se platí za bydlení v České republice

Sdílet tento příspěvek

Paušální výdaje

 

Paušální výdaje nezahrnují pouze platby za světlo, vodu a plyn. V celém domě jsou platby určené pro údržbářskou firmu, jako je svoz odpadu, úklid a osvětlení vstupní haly, větší opravy apod. Každý pronajímatel má smlouvu s plynárenskou a elektrárenskou společností a platí za plyn a elektřinu podle elektroměru.

Voda a teplo se také měří, ale pokud není měřič, pak se v prvním případě bere v úvahu počet obyvatel a ve druhém vytápěná plocha. Záleží také na topném médiu, ať už je to plyn, kogenerace nebo elektřina. Také stočné je zpoplatněno přibližně stejnou sazbou jako voda. Za rekonstrukci bytu, recepci, garáž a další služby se platí komunální poplatky, takže byt s jednou ložnicí stojí asi 1500-2500 korun měsíčně a byt se třemi ložnicemi 5000 korun měsíčně. Pokud se však v budově nachází nebytový prostor, který je pronajímán, mohou být poplatky za budovu hrazeny z obdržených peněz.

Výdaje domácností

 

Nyní k domu – hlavní výdaj je na vytápění, jeho velikost závisí na zdroji tepla a dostupnosti tepelné izolace. Nejdražší jsou elektrické radiátory, následují elektrické a plynové kotle, tepelná čerpadla, uhlí nebo dřevo. Elektřina je však preferována jako nejekologičtější zdroj, a proto je hodnocena nízkými tarify a měsíční platba činí 4000-5000 EEK. Cena může být nižší, pokud byly při stavbě domu použity energeticky úsporné materiály a elektrický kotel pracuje s programátorem, který zapíná/vypíná zařízení podle nastavených parametrů. Klimatizační jednotky upravené pro vytápění prostor mohou také pomoci ušetřit peníze, protože energetické společnosti mohou nabídnout speciální snížený tarif.

Voda stojí méně než elektřina, ale je to také zdroj, který lze ušetřit. Češi za tímto účelem instalovali myčky nádobí, moderní pračky a speciální konve s omezovači. Chcete-li ušetřit na zalévání, doporučujeme nainstalovat dva vodoměry – jeden na zahradní vodu a druhý na běžnou vodu. Měsíční poplatek za vodu činí 1 000 až 1 500 korun. Pokud není septik instalován, budete muset zaplatit za vyčištění septiku, což může stát 500 až 900 korun. Ušetřit můžete také za dodavatele plynu a elektřiny, protože mají různé sazby – i když ne o mnoho. Svoz odpadu je zpoplatněn jednou za 12 měsíců; cena závisí na velikosti popelnice, četnosti jejího čištění a počtu obyvatel. Svoz odpadu probíhá obvykle každých 7 dní a stojí 500 až 1 000 korun.

Platbu lze provést bankovním inkasem na pokyn majitele nemovitosti – inkasní společnosti mohou samy vybrat požadovanou částku z účtu. Platby lze provádět na základě potvrzení zaslaných dodavateli nebo lze provádět trvalé platby na zadané faktury.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Realitní horoskop na rok 2022

Co očekávat od roku 2022? Na co si dát pozor a jakým otázkám byste měli věnovat čas?Podělíme se s vámi o předpovědi pro jednotlivá znamení souhvězdí.

2. října 2022
4 minuty čtení

Vánoční veletrhy v Praze

V mnoha městech po celém světě jsou Vánoce neuvěřitelně krásným svátkem. V Praze je však atmosféra nadcházejících svátků obzvlášť kouzelná, a to především díky tradičním výročním jarmarkům. V roce 2017 začínají vánoční veletrhy 20. listopadu a budou se konat na sedmi místech ve městě. Polovina veletrhů však bude otevřena až do začátku katolických Vánoc. Zbytek se postará o předvánoční náladu Pražanů a návštěvníků Prahy před svátky a několik dní po nich.

2. října 2022
4 minuty čtení

Kde koupit byty v případě pandemie

Nákup nemovitostí v jiných zemích je mnohými vnímán jako zdroj trvalého pasivního příjmu i jako možná alternativa pozdějšího bydlení ve zvoleném teritoriu. Zajímavé je, že existuje řada evropských zemí, které přitahují zvýšenou pozornost Rusů, pokud jde o nákupy bytů.

2. října 2022
2 minuty čtení

Stavějící projekt v Bulharsku, Resort Emilia Romana

Vážení zájemci! Rádi bychom vám všem představili právě se stavějící projekt v Bulharsku, Resort Emilia Romana. Jedná se o komplex moderních apartmánových hotelu na slunečném pobřeží. Sluneční pobřeží je 8-mi kilometrový pláž u obce Nesebar v Bulharsku. Krásná příroda, příjemné středozemské počasí a příznivé ceny dělají tuto destinaci velice žádanou pro turisti z celé Evropy. […]

24. listopadu 2023
2 minuty čtení

Nový Bytový dům Tuhnice

V krásné a žádané čtvrti Tuhnice se právě dokončuje nový bytový dům. Bydlet budou noví majitelé bytů již v květnu tohoto roku. Výhodná poloha nedaleko lázeňského a městského centra Karlových Varů bude zaručovat příjemné a praktické bydlení s vynikající dopravní dostupností. Dům je umístěn na okraji městské zástavby a v bezprostředním okolí jsou Lázeňské lesy a mnoho zelených ploch […]

18. ledna 2024
1 minuta čtení

Hall of Fame

Tým RE/MAX Glorion gratuluje Alexandru Mizjukovi k prestižnímu mezinárodnímu ocenění Hall of Fame.

12. dubna 2023
2 minuty čtení
View all