Re/Max Glorion > Aktuality a články > Novinky z České republiky > Kapr na Vánoce – dlouholetá česká tradice

Kapr na Vánoce – dlouholetá česká tradice

Sdílet tento příspěvek

Historie a zvyky

 

Oblíbená štědrovečerní večeře se smaženým kaprem je jednou z nejmladších vánočních tradic. Ryba se začala častěji objevovat na štědrovečerním stole až na počátku 19. století, předtím byla poměrně vzácná a podávala se k večeři jen v zámožných rodinách. Pravý vánoční kapr (černý kapr) se připravoval dva až tři dny předem a nakládal se do sladké omáčky s ořechy, perníkem a švestkami. Pečený kapr je spolu s bramborovým salátem tradiční součástí štědrovečerní večeře již od 50. let 20. století.

Při štědrovečerní večeři se dodržuje několik zvyků:

  • Pro příležitostné hosty se připravuje talíř navíc nebo se pod talíře dávají šupiny z kapra – pro štěstí a pro jistotu, že příští rok bude dost peněz.
  • Někteří lidé také ze stejného důvodu schovávají kapří šupiny v peněžence.

V některých domácnostech se ve vaně chovají živí kapři, což je atraktivní zejména pro děti. Pro kapry je však pobyt v chlorované vodě spolu s tepelným šokem (rozdíl teplot mezi vodou v kádích a ve vaně) velmi stresující. Na druhé straně někteří lidé svědomitě kupují kapry k Vánocům a vypouštějí je do rybníka nebo řeky. V tomto případě jsou však kapři podrobeni dalším testům, které mohou být smrtelné.

Sdílet tento příspěvek

Další články

Zobrazit všechny

Analýza cen nemovitostí 2021-2022

Český trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech dynamický nárůst cen, a to jak u pronájmu, tak u koupě/prodejů, ale náklady na pořízení bydlení se vyplatily.

30. listopadu 2022
3 minuty čtení

Soutěž

Vyhlašujeme soutěž o název pro vznikající bytový komplex

2. října 2022
1 minuta čtení

Koupě bytu v Praze vyžaduje investici ve výši 16 ročních platů

Již tak poměrně drahé byty v České republice nadále zdražují. Na koupi nového bytu o rozloze 70 m2 v hlavním městě je potřeba nejméně šestnáct průměrných ročních platů. Pro srovnání, před rokem by na takový nákup bylo potřeba 14 platů.

2. října 2022
2 minuty čtení

Zaměstnanci bankovních a nebankovních finančních institucí

Hledáte novou příležitost nebo přemýšlíte o změně kariéry? Máte obchodního ducha i zkušenosti v jednání s lidmi a hledáte pro sebe větší rozlet? Pak je pro vás práce realitního makléře v RE/MAX.

28. října 2022
1 minuta čtení

Vánoční veletrhy v Praze

V mnoha městech po celém světě jsou Vánoce neuvěřitelně krásným svátkem. V Praze je však atmosféra nadcházejících svátků obzvlášť kouzelná, a to především díky tradičním výročním jarmarkům. V roce 2017 začínají vánoční veletrhy 20. listopadu a budou se konat na sedmi místech ve městě. Polovina veletrhů však bude otevřena až do začátku katolických Vánoc. Zbytek se postará o předvánoční náladu Pražanů a návštěvníků Prahy před svátky a několik dní po nich.

2. října 2022
4 minuty čtení

Stavějící projekt v Bulharsku, Resort Emilia Romana

Vážení zájemci! Rádi bychom vám všem představili právě se stavějící projekt v Bulharsku, Resort Emilia Romana. Jedná se o komplex moderních apartmánových hotelu na slunečném pobřeží. Sluneční pobřeží je 8-mi kilometrový pláž u obce Nesebar v Bulharsku. Krásná příroda, příjemné středozemské počasí a příznivé ceny dělají tuto destinaci velice žádanou pro turisti z celé Evropy. […]

24. listopadu 2023
2 minuty čtení
View all